Kato

Kato
Kato (2019)
Kato (2019)
Základní informace
Rodné jménoAdam Svatoš
Jinak zvanýKato“, „Deph
PřezdívkyKato, Deph
Narození16. června 1979 (43 let)
Praha
Žánryhip hop, horrorcore
Povolánírapper, zpěvák, DJ
Nástrojehlas
Aktivní roky1993–současnost
VydavatelPolyGram
Příbuzná témataPrago Union, Chaozz, Rigor Mortiz
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Tento článek je o rapperovi. O údajném spolupracovníku StB pojednává článek Jan Kavan.
Možná hledáte: římské příjmení Cato.

Kato, vlastním jménem Adam Svatoš (* 16. června 1979 Praha), je český rapper a DJ, povoláním textař v reklamní agentuře.

Životopis

Chaozz

Adam Svatoš se narodil 16. června 1979 v Praze. Psát texty začal od roku 1993.[1] V roce 1995 spoluzaložil rapovou skupinu Chaozz, kde vystupoval pod jménem Deph. Ve skupině byl nejaktivnějším členem, psal texty a postupně zařizoval vše ostatní.[2] Jako vedlejší projekt 3D nahrál roku 1997 s Philipem Nikwé album Alpha & Omega a jako Rigor Mortiz vydal stejný rok temně atmosférické album Až na věky.

Roku 2002 se skupina kvůli neshodám rozpadla, oficiálně si však dala pouze pauzu. Krátce chodil s moderátorkou Terezou Pergnerovou, se kterou sdílel mimo jiné i společnou náklonnost k drogám.[3]

Prago Union

Roku 2002 založil vlastní projekt Prago Union, se kterým získal v roce 2010 za desku Dezorient Express cenu Anděl v kategorii Hip hop & R'n'B. Během nahrávání tohoto alba byl na necelý týden zavřen do vězení za neplacení dluhů.[4] Na 1. máje 2012 spolu s rappery Lipem a Bonusem vydali protestsong Trvalo tři generace.[5] V roce 2013 vydal desku Vážná hudba,[6] v červenci roku 2016 vydal další, tentokrát tematickou desku Smrt žije.

Na album coverů Davida Kollera David Koller & Friends (2016) nahrál píseň Jo, aha.

V rozhovoru z roku 2017 prozradil práci na dalším albu, mluvil i o možném featuringu s legendárním rapperem KRS-One. Zmiňované album nahrál v novém studiu umístěném v maringotce a datum vydání bylo stanoveno na 1. listopad 2019. Album se jmenuje Perpetuum promile a obsahově navazuje na to předposlední z roku 2016. Součástí CD je i skladba Průvan nahraná se skupinou Chaozz na jaře 2018.[7]

Katem byla také inspirována postava Plecha (Jiří Mádl) ve filmu Modelář (2020). Původně v tomto filmu měl hrát sám sebe, nakonec ale režisér Petr Zelenka vybral právě Mádla.[8]

V roce 2019 vydal studiové album Perpetuum promile, kde se jako hosti objevují členové skupiny Chaozz. Na začátku června roku 2021 vyšlo album Made in Strašnice, na kterém jako hosti působí Hugo Toxxx, MC Gey a Rest. Dne 24. května oznámil další album, které by mělo vyjít v létě 2022.[9]

Osobní život

Je prakticky bez zubů, o které přišel kvůli rodinným dispozicím, problémům se štítnou žlázou a špatné životosprávě.[10] Momentálně žije se svou rodinou ve Strašnicích, kde má i nahrávácí studio umístěné v maringotce.

Diskografie

  • 1996 – …a nastal chaos (Chaozz)
  • 1997 – Alpha & Omega (3D)
  • 1997 – Až na věky (Rigor Mortiz)
  • 1997 – Zprdeleklika (Chaozz)
  • 1998 – Já nejsem rapper (Deph) [CD nevyšlo oficiálně[11]]
  • 1999 – P.E.S. (Chaozz)
  • 2001 – Sakum prdum (Chaozz)
  • 2005 – HDP (Prago Union)
  • 2010 – Dezorient expres (Prago Union)
  • 2010 – Metronom (Prago Union) [bonus k CD Dezorient Expres]
  • 2011 – V Barvách (Prago Union)
  • 2013 – Vážná hudba (Prago Union)
  • 2013 – Odložené chlebíčky (Prago Union) [bonus k CD Vážná hudba]
  • 2016 – Smrt žije (Prago Union)
  • 2016 – MtRNM IV (Prago Union) [bonus k CD Smrt žije]
  • 2019 – Perpetuum promile (Prago Union)
  • 2021 – Made in Strašnice (Prago Union)
  • 2022 – Příduhned (Prago Union)

Reference

  1. REFRESHER. Kato: Perník ti dá koule a pak se začnou projevovat jeho negativní stránky. Když se drogy stanou součástí rapu, vede to do pekel. refresher.cz [online]. [cit. 2021-06-11]. Dostupné online. 
  2. Každý na mě měl předem hotový názor, ohlíží se Kato za koncem Chaozzu. iDNES.cz [online]. 2014-02-10 [cit. 2021-06-11]. Dostupné online. 
  3. Raper na drogách, VyVolený, slušňák i tajemný podnikatel: Pergnerová ráda divočinu. Expres.cz [online]. 2020-05-29 [cit. 2021-06-11]. Dostupné online. 
  4. Zažil slávu i úplné dno. Byl na drogách, nemocný, přes rok chodil s Terezou Pergnerovou, zná exekutory, kriminál i hospodské rvačky… A teď válcuje českou hitparádu. Prozradil i to, co žádný muzikant zatím neřekl | Krajské listy.cz. www.krajskelisty.cz [online]. [cit. 2021-06-11]. Dostupné online. 
  5. Lipo, Bonus, Kato: Poslechněte si protestsong Tři generace [online]. Koule.cz, 2012-5-2 [cit. 2012-05-28]. Dostupné online. 
  6. Prago Union – hiphopová deska roku?!. Hip-hop.sk [online]. 2013-08-02. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  7. Prago Union: Novou desku Perpetuum promile jsme točili v maringotce. www.biggmagg.cz [online]. [cit. 2019-10-07]. Dostupné online. 
  8. Jiří Mádl hraje v novém filmu Petra Zelenky rapujícího pilota dronů. iROZHLAS [online]. Český rozhlas [cit. 2020-02-08]. Dostupné online. 
  9. katoprago. www.instagram.com [online]. [cit. 2022-06-01]. Dostupné online. 
  10. VEDRAL, Honza. Temný Dezorient Express vyjel z Chaozzu. iDNES.cz [online]. 2010-05-23. Dostupné online. 
  11. Vítězslav Veny Sofka. www.facebook.com [online]. [cit. 2019-10-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy

Pahýl
Pahýl
Tento článek je příliš stručný nebo postrádá důležité informace.
Pomozte Wikipedii tím, že jej vhodně rozšíříte. Nevkládejte však bez oprávnění cizí texty.
Prago Union
Kato • DJ Ramel • Ondřej Hauser • Oliver Lipenský • Tony Dlapa • Jen Hovorka
Studiová alba
HDP • Dezorient ExpressMetronomV barvách • Vážná hudba • Odložené chlebíčkySmrt žijeMTRNM IVPerpetuum promileMade in StrašniceMimo jinéPříduhned
Kato Praha 2019.jpg
Kompilace
G2 Acoustic Stage
Související články
ChaozzRigor MortizModelář
kurzívou jsou označena bonusová alba
Autoritní data Editovat na Wikidatech
  • NKC: ola20201072192, jx20120221016, jo2012685705
  • MBA: 49f3bf05-c8e4-45fd-86ad-35f29a23e62b
  • VIAF: 232184089, 207159156312112180008
  • WorldCat Identities (skrze VIAF): 232184089